Friday, July 16, 2010

~DuiT FrEe~

salam.
tetibe rini rajin plak nak post entry baru.petang tadi sibuk gi kulliyyah of science amik cop segala bagai.haissshhh..ni sume sebab nak apply biasiswa khas tenaga akademik ipta(BKTAI) tu.dapat taw pon dah agak lambat.lagi brape ari nak tutup,baru dapat mesej yang menyatakan ak ni layak apply.ok,itu citer lama...malas le nak ungkit2 lagi...

yang menjadi persoalan sampai jawapan pon xde dalam skema sampai sekarang, dalam online form tuh, dah siap sume info2 pasal ak.ok,itu xkesah sangat,actually,sangat menyenangkan ak sebab xperlu isi banyak.yang jadi masalah tu,course yang ade kat situ..hadusss..sakit kepala gue ok!!ak amik course BSBT kat uia terchenta ni kan,tapi kat situ tertulis degree untuk course mathematical science.lain giler kot dua2 course nih!!macam jalan2 dalam the road not taken tu.ak plak orang yang nak kena choose mana satu.

tapi, memang interest more towards bio.math ni memang xley gi dah..ade satu subjek calc ni pon dah cukup buat ak sewel sekejap.itupon sem depan baru nak amik,sem ni dah xbetol bile pk pasal calc..aiyakkk

initially memang ak cam malas nak apply scholar ni,tapi dah ayah ak cakap ape salahnye grab chance ni.at least,kalau dapat,pas grad nanti da ade career yang memang insya-Allah terjamin ler,iaitu lecturer.nak further lagi pon no hal..so,ak pon sebagai anak and budak yang baik,menggagahkan diri gi cop sahkan segale mende docs yang kena hantar nanti.

so,tadi ngan jibah bersama2 beriringan sehati sejiwa melangkah ke bilik HOD biotech,mintak tolong cop.sampai dalam 3.30,alih2 dy cakap petang karang baru datang amik.cesss..ok fine,kitorang angguk jer and terus kuar.pastu,gi serang ofis dean plak.nasib baik ade sorang akak nih,dah ditakdirkan lalu depan kitorang and dipanggil untuk dimintak tolong..hikhik..jasamu dikenang ye akak!!xsampai 5 min,setel urusan pasal dean.

dah xtaw nak buat pe while waiting for the HOD,saje amik insiatif gi berjalan2 ke phy sc punye building.tapi xde bnde pon bole dibuat di sane,patah balik ke bangunan bio sc.jumpe aini n mun jap as diorang baru abes klas and kitorang pon tengah bosan.cite pasal jpa pny scholar.alhamdulillah,insya allah dapat berdasarkan notis yang ditampal kat board tuh stelah berulang kali menyerang osc tanye pasal bnde ni..*i lebiu jpa!!hahaha

then,trus gi wac kos,abeskan mase kat situ.smpai terlelap ak kat dalam tu.then,dalam 4.45,serang balik ofis dptment,nasib baik bliau dah cop.trus blah coz dah xlarat nak tunggu lame2 kat situ...

arini,kena g tengok parcel dah sampai belom coz sijil2 sume ak tinggal kat umah and terpaksa menyusahkan ayah ak untuk fotocopy n pos plak.then baru bole pos docs tu kat kptm.

okies,ape kaitan cite panjang lebar di atas ngan tajuk entri ni??mudah jer jika difikirkan sambil pejam mata n mengunyah chewing gum diatas pokok.kalau tak,memang susah nak pk..kekeke

sebenonye le kan,susah nak dapat duit nih,even kite ingat duit scholar tu lebih kurang same maksud ngan 'duit free'.ye la..kan xperlu nak keje or jadik buruh binaan yang bole menyebabkan kulit mendapat sunburn..cesss,sempat lagik nak masuk bab kecantikan..ok2,bile di pk smule,proses nak apply pon dah bole dikatekan mencabar sket.tambah2 untuk BKTAI tu,ade intevew plak hujung bulan ni kalau terpilih.bermacam2 halangan terpaksa ku tempuh,walaupon xde lautan api untuk ku renangi or gunung everest segale bagai untuk ku daki.dah dapat plak,kena menten result,kalau tak,nanti duit kena tahan or kena kick terus.see??susah nak dapat duit sebenonye..so,pesanan kepada sume and diri sniri especially,jangan ler boros2..slalu berjimat sebab kalau keje ke,xkeje ke,the reality is duit tetap susah nak dapat.amalan berjimat cermat tanggungjawab bersama..hikhikhik =)

p/s:sememangnya kelmarin adalah hari di mana ak paling banyak membuat serangan =P

2 comments:

armand anaqi said...

ok long..i like ..nnti bleh sharing2 yer!

fanafanny said...

no hal..1% boleh la..hahaha