Friday, May 18, 2012

LIFE IN CFS IIUM- A MEMORY

salam.

hari ni aku dapat request dari adik aku yang ketiga, anim untuk tulis serba sedikit pasal cfs iium; suasana, EPT,APT, CPT, taaruf week etc. oh yeah, alhamdulillah, adik aku dapat further studies in medical course dekat uia jugak.well, kali ni dah masuk 3 kali ayah aku pergi hantar anak dekat PJ tu.just yang kedua masuk kejap je, tak sampai sebulan dah pergi ambik balik sebab dapat offer IPG. this time,ak tau lagilah sebab dia pun dapat interview lain,so untuk selamat,masuk je dulu cfs iium tu. akan daftar 2 Jun ni.

 aku scroll lah aku punya entri dulu dulu. masa nak masuk cfs dulu. rasa nak lempang diri sendiri pun ada. SARAP? Apakah? grammar,ejaan yang digunakan macam orang tak pergi sekolah. baca lagi sekali. oohhh..SARAPAN rupanya. ok,boleh lempang laju laju sekarang. the best thing adik aku post link entri yang tu lah kot untuk tatapan kawan kawan.ok, sekarang mohon lempang kuat kuat!

tapi boleh nampak lah tahap kematangan diri sendiri meningkat dengan mendadak. tahniah. dulu masih tercari cari gaya penulisan sendiri lagi. masih terikut ikut dengan perosak bahasa. sekarang alhamdulillah a lil bit better i guess? :D

ok,straight to the point. mohon kalau ada yang tersilap,harap dimaafkan. akak dah tinggalkan cfs for 2years adik adik. the only one thing that i miss so much is the presence of tv in each level's lobby. hahaha :D

 AWAS!PERINGATAN!

CHANGES MIGHT HAPPEN. YOU MAY FIND WHAT I TELL YOU IN THIS ENTRY MIGHT NOT BE ELIGIBLE ANYMORE. THIS IS FROM MY EXPERIENCE STAYING IN CFS IIUM FOR 2 YEARS (2008-2010).

first of all, i know, uolls nak tau pasal exams yang end with PT tu kan? i know that feelings that u guys feel right now.cuak. apa kes masuk terus ada exam kan? dah la for months buku masuk dalam kotak kan? ok,sekarang boleh unpack semula kotak masing masing.

1) PLACEMENT TESTS

kalau tak silap, ada mention kan PT tu maksudnya apa? PLACEMENT TEST. nama pun placement, so tujuan dia nak bahagi bahagikan korang ikut level  masing.so,

English, based on result EPT, akan dibahagikan ikut level. selalunya level 3 paling minimum,4,5 and 6 and paling hebat of course lah exempted.dan tak perlu ambik english level level lagi.terus ambik EAP; English for Academic Purposes.ada soalan comprehension and writing sahaja kalau tak silap.so, boleh lah nak buka balik buku buku english grammar bagai tuh.

APT pulak untuk Arabic placement test. so,untuk kite kite yang buta arab nih, tulis nama je. nak jawab pun takkan tau soalan dia pasal apa.haha. and jangan risau if dapat level 1.ramai je yang kena level 1.belajar arab ni best! bila lagi nak dapat peluang ni kan?

untuk fardhu ain pulak, soalan yang keluar pasal fardhu ain lah. if tak lepas, kena masuk kelas fardhu ain. jangan risau ustaz ustazah dekat sana best best. for both arab and fardhu ain. yang selalu keluar tv pun ada.nanti korang jumpa lah.

untuk CPT (computer), kalau tak silap lah,soalan pasal internet, browsers, search engine, blog pun ada, pasal dunia IT lah. tak de level; either exempted or tak lepas je. if exempted tak kena ambik course Computer 1. if  tak lepas,kenalah ambik. tapi,still jangan risau.

all exams will be conducted during taaruf week kot.kalau tak silap.

2) STUDY CIRCLE

If dekat mrsm kita ada homeroom, dekat uia kita ada study circle. tetapi berunsurkan islamik sikit.akan dipimpin oleh seorang naqibah yang dalam kalangan korang jugak. nak jadi naqibah ada interview. study circle nih selalunya akan dibuat sekali seminggu; ada module sebenarnya. banyak yang korang akan belajar dari study circle. and u will get new circle of friends!

3) ACCOMMODATION

Kita tak panggil lah blok, hostel bagai nih. UIA kan?arabic lah sikit.hihi. kita panggil mahallah. so far, untuk perempuan, ada 2 mahallah, Zainab (ZC) and Khadijah(KC). ada mahallah Aishah (AC) but tak sure guna lagi ke tak. untuk lelaki, ada 2 jugak kot, sebab tak pasti yang satu lagi digunakan atau tak iaitu Abu bakar (ABC) and Umar (UKC). satu bilik maksimum 4 orang. tapi selalunya dia bagi 3 orang ke satu bilik. tapi, tak tau lah sekarang. katil double decker. nak duduk dengan kawan sendiri? enggak bisa ya anak anak. the key is randomly given. ala...time ni lah nak besarkan circle of friends korang.ye tak?jangan risau lah. just angkat beg and masuk bilik dengan cool. jumpa kawan baru and bertanya khabar. tapi sealunya 2nd year kita boleh mintak nak sebilik dengan siapa.tapi, 2nd year lah. :D

4) FOOD

insyaallah, takkan kebuluran. ini kerana setiap mahallah mempunyai cafe mereka yang tersendiri. plus cafe yang special yang terletak diatas jambatan. i miss that cafe. hebat tak? harga standard lah.tak mahal tak murah. tapi tak tau lah sekarang. tapi,insyaallah,affordable. if not, isi form aduan.hehe.

5)COMPOUND

cfs ni tak besar mana pun. memang jalan kaki je. nak bawak transport sendiri? wait for the next 2 years when u enter the main campus. haha. tak boleh bawak ye. blok blok kelas semua reachable. kelas pukul 8, bangun pukul 7.45 pagi pun still sempat sampai on time. best kan? please don't try this at cfs. haha. banyak blok untuk kelas and admin. BLOCK E, D, SMAWEP(bangunan paling terbaik!),LY, ANNEXE etc. nama yang digunakan memang sangat unik.nanti korang akan ada tour masa taaruf week untuk kenal bangunan bangunan ni. jangan risau. insyaallah tak sesat. diorang akan bagi map. oh yeah, ada busana lagi untuk korang habiskan duit KPM bagi untuk beli jubah and baju etc.

6) CLASSES
 
Di cfs, takde mass lecture macam matrik lain yang satu kelas beratus tu. kelas semua maximum 30 je kot.macam dekat sekolah. again, ini masa zaman akak ye adik adik. sekarang dengar kata budak nilai dah tukar masuk pj. populasi bertambah. so, i'm not sure. tapi rasanya takde kot.

7) ATTIRE

anything yang menutup aurat lah senang cerita. untuk ke kelas or untuk outing or untuk ke mana mana campus area. perempuan wajib bertudung ye. mostly baju kurung and jubah lah. senang nak pakai and menutup aurat. tapi, nak pakai seluar and baju labuh pun ok je.lelaki pulak, macam biasalah, slacks and shirts. takpun t-shirt berkolar kot. i'm talking from the rules perspective. hehe. kasut bertutup. sebab nak masuk lab semua kan. and and no jeans baby! :)

8) COURSE MODULES

basically, semua course(science stream only) belajar benda yang lebih kurang sama. except untuk engineering and physical science lah.nanti korang akan dapat senarai subjects yang kena ambik for the whole 2 years.don't worry, lab session sangat best! text book pun tak mahal. if tak nak beli, boleh pinjam je dekat library.ala..macam biasalah. untuk art stream, maaf sangat sangat sebab i don't know.

*if korang nak tukar course, masa taaruf week diorang akan bagi borang untuk tukar, for free. tapi dapat tak dapat tuh depends on kelayakan jugak lah. tapi setiap sem ada dikeluarkan borang untuk tukar course jugak,tapi berbayar lah.

9) FACILITIES

so far, dalam cfs ada clinic, atm machine, cafes,musolla and kiosks in each mahallah, photostating center, cafes, courts for all types of sports,  and near the classes, Al-Malik Faisal Hall (AMF), bilik study, padang besar gedabak,masjid dekat depan cfs tu je, kfc jalan universiti. eh? dah keluar topik. hehe. simply said, banyak facilities yang ada dalam cfs. dekat ZC, tv ada dekat setiap level kot. seriously HEAVEN!oh yeah, ada astro lagi! WIFI is provided. jangan risau. just korang akan kena register dulu baru boleh guna lah.

10) TAARUF WEEK

taaruf week nih minggu orientasi. taaruf in arabic kan maksudnya berkenalan. just follow the flow. insyaallah anda akan rasa best. especially masa opening and closing ceremonies, and cultural night. seriously terbaik!mungkin ambik masa plus minus seminggu.

11) OUTING

taraaa!!! benda paling penting kan? that's why, saje je letak last last.haha. outing is on weekend only. jumaat until ahad. nak outing senang je. keluar depan pak guard, bersepah taxis, public buses akan lalu. tak ingat sangat kena naik bas apa untuk pergi mana. so, tanya lah akak faci masa taaruf week nanti ok. setakat kfc jalan u and jaya one, boleh jalan kaki saja.haha :D

**************

so, setakat ni lah kot yang boleh diceritakan berdasarkan memori yang masih ada dalam kepala sekarang nih. panjang lebar aku explain. buat assignment kalau boleh buat macam ni,dah full mark aku rasa.harap dapat menjawab persoalan anda semua. takkan nak cerita semua kan? tak thrill lah.just go and experience them by yourselves. banyak sangat aktiviti yang selalu diadakan. join lah. aku dulu pemalas, online jer kerja. HAHA.bab ada jual jual baru semangat nak pergi. memang parah. never try this.haha




so, goodluck untuk semua. for adik aku, anim, a piece of advice for you:

selamat menempuhi alam universiti. now, u are in another step, so close to reach for your dream. a great doctor kan? well, prove it. i'm sorry for not being able to join to send you.don't get carried away with the fun and joyful things which can be harmful later. ingat abah and mama and family selalu. wifi insyaallah laju maka untunglah sebab boleh berskype dengan lancar. semoga dapat bertabah dengan kehidupan di situ.haha. well, a life without circumstances is not called as life,isn't it? just remember this, when life gives you lemon, make lemonade.dekat dengan angah je kan, sila ajak dia outing and kikis banyak banyak hahahahaha. nak balik boleh call paksu mintak tolong beli tiket. naik keretapi untuk lebih mudah. haha. please make friends as many as possible, but please don't make any husband yet. please wait for my turn to come first, then i'll let you to have one. muahahahaha. kalau free, sila visit aku dekat kuantan. i'm alone here and i'm so jealous that you will have bunch of closed people around you.

all the best!

p/s: mohon jangan baca entri yang ditaip zaman ribena dahulu kala. aku sendiri pun pening bila baca. sungguh tak matang gaya penulisan yang digunakan sehingga terasa layak untuk dilempang sekali.

till then.

2 comments:

Cik NurulZaty said...

x silap budak engineering ke ape ntah trus wat asasi kat gombak.

hoho

fanafanny said...

zaty - really?hoho. nampak sangat kurang update dengan pj. thanks btw!